Followers

Thursday, 26 January 2012

Dia Taubat Kita Tambah Dosa


“Siapalah saya untuk menilaikan sebesar mana dosa yang dilakukan oleh Rani, sedangkan dia manusia dan saya juga manusia. Semua manusia buat silap”, kata Zaini bila Arif mengutuk dan menyebarkan aib teman baiknya Rani.  Arif merasa was-was terhadap teman baiknya bila Rani mula berubah dan mula menghampiri kebaikan.

“Apa salahnya kita berikan dia peluang untuk bertaubat. Dia dalam proses bertaubat sedangkan kita pulak sibuk dok mengata dan menyebarkan aib dia. Kalau difikirkan sebenarnya perangai kita lagi teruk dari dia”, tegur Zaini dan kata-kata beliau membuatkan Arif terdiam dan terfikir.

Zaini berpesan “Lebih baik kita menjaga lidah dan hati kita dari berprasangka buruk dan ada sifat was-was terhadap orang lain, kerana satu was-was yang kita lahirkan untuk orang lain, sepuluh orang akan was-was terhadap kita”. 

Inilah dunia sekarang, gemar memperlekehkan jika ada teman kita ingin berubah dan meninggalkan segala maksiat dan perkara yang tidak sihat.  Segala perkara buruk dan negatif yang pernah dilakukan disebarkan kerana was-was tentang perubahan kepada kebaikan.  Dan orang yang tidak tahu hujung pangkal terus buat kesimpulan yang buruk.

Apa yang anda dapat bila berbuat demikian? Anda memperkatakan dosa-dosa teman anda tadi sedangkan anda sendiri berbuat dosa bila menyebarkan aib beliau kepada teman-teman yang lain  Apa kurangnya anda dengan teman anda? Teman anda tadi dalam proses memperbaiki kesilapannya tapi anda pula menambahkan kesilapan dan dosa diri anda sendiri . 

Bertanyalah Nabi S.A.W kepada mereka  "Tahukah kamu apakah yang dimaksudkan dengan Ghibah itu? 
Lalu mereka menjawab "Allah dan RasulNya yang lebih tahu. Maka sabda Nabi S.A.W  "iaitu kamu membicarakan saudaramu tentang sesuatu yang dia tidak menyukainya".  Kemudian Nabi ditanya : bagaimana jika pada saudaraku itu terdapat apa yang saya katakan tadi? Rasulullah S.A.W menjawab "Jika padanya terdapat apa yang kamu bicarakan itu maka bererti kamu mengumpatnya dan jika tidak seperti apa yang kamu bicarakan itu maka bererti kamu telah menuduhnya ( Riwayat imam Muslim, Abu Daud, Tarmizi dan Nasai’e).

"Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang daripada kamu suka makan daging saudaranya yang telah mati ? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima Taubat, lagi Maha Mengasihani.” Surah al-Hujurat ayat 12.

Renung dan fikirkanlah…

2 comments:

  1. mmg lumrah hidup kan kak..lagi2 melayu, buat baik pun ngata buat jahat lagi la..asalkan kite tekad je utk berubah dan Allah tahu hati kite..yang len toksah nak amik kire..kan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn melayu jer..smua sama asal bergelar manusia...ada jer yang halangan tuk org menuju kebaikan...

      Delete