Followers

Wednesday, 10 August 2011

Petai Untuk Kesihatan

Orang dahulu sering mengambil ulam sebagai sayuran dalam menu hidangan mereka. Pada mereka, khasiat ulam dapat dikekalkan dan tidak tercemar kerana tidak perlu dimasak untuk dijadikan santapan. Dan ulam juga dikaitrapatkan dengan kesihatan.

Begitu juga dengan petai yang selalu dijadikan ulam dalam menu santapan. Ada juga dijadikan jeruk ataupun campuran dalam masakan seperti sambal petai udang. Meskipun petai menghasilkan bau kepada si pemakannya, tapi khasiat petai amat berguna kepada pesakit kencing manis, darah tinggi, anemia, dan kegemukkan. 

Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain. Selain itu juga ia mengandungi klorofil, kalium, karborhidrat, air, kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2, B6, B12, dan C serta Tryptohan.

Khasiat untuk pengamalnya: 

Agen antioksidan: 
Kandungan klorofil dalam biji petai berfungsi sebagai agen antioksidan yang baik untuk kulit dan mampu memperbaiki sistem penghadaman bagi pengamalnya. 

Mengurangkan masalah darah tinggi dan strok: 
Kandungan kalium dalam petai dengan kandungan rendah garamnya sesuai untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan secara tidak langsung ia boleh mengurangi risiko strok

Mengatasi anemia: 
Bagi mereka yang mengalami anemia, kandungan zat besi dalam petai mampu mengatasi masalah mereka. 

Mengurangkan masalah kencing manis: 
Kandungan Vitamin B6 dalam petai dapat membantu mengawal paras gula dalam darah untuk pesakit kencing manis.

Kemurungan:  
Petai juga mengandungi Trytophan, yang mampu mengawal tekanan seseorang, trytophan dapat bertukar kepada serotonin dimana dapat menjadikan orang lebih relaks, gembira dan menjadi emosi lebih stabil.

Sembelit:  
Petai mengandungi serat tumbuhan yang baik bagi penghadaman dan dapat mengelakkan gejala sembelit dari mudah berlaku

Mabuk: 
Ada petua yang menyatakan dan dipercayai bahawa adunan petai bersama susu dan madu dapat mengurangkan masalah mabuk, kerana herba petai, madu dan susu dapat memperbaiki aras glukosa dan mengembalikan aras cecair badan ke tahap seimbang

PMS:  
Khasiat vitamin B6 dalam petai juga membantu wanita yang mengalami kebingungan tatkal mendapat sindrom premenstrual.

Gigitan nyamuk: 
Petua orang lama ada mengatakan bahawa kulit papan petai yang dibahagian licin dalam poket biji petai juga boleh digunakan untuk merawat gigitan nyamuk. Kulit papan petai tersebut boleh disapukan pada bahagian bengkak atau kemerahan-merahan di kulit disebabkan oleh gigitan nyamuk.

Perokok: 
Kandungan Vitamin B6 dan B12 serta kalium dan magnesium dapat membantu dalam mengatasi kesan langsung akibat pemberhentian pengambilan nikotin oleh para perokok. 


Bagaimana? Yang mengalami masalah kesihatan mungkin boleh mencuba. Yang buruk dan pahit itu penawar. 

No comments:

Post a Comment