Followers

Friday, 28 September 2012

Dendam yang merugikan

Bicara santai tentang manusia dan dendam:

Gembira kerana dendam sudah terbayar. Tetapi kemenangan yang dilihat pada zahir adalah  kekalahan pada batinnya.


Pernahkah kita terfikir perlukah kita membalas semula segala kejahatan dan dendam yang orang lain lakukan kepada kita semata-mata dendam?

Kita mengatakan mereka jahat, kita mengatakan mereka perosak maruah, mereka tabur fitnah dan sebarkan aib kita. Dan kerana itu harus membalas balik tidak kira dalam bentuk apa juga perbuatan agar dendam terbalas. Kita nilaikan mereka jahat, tetapi kita melakukan perkara yang sama. 

Cuba cari apa beza kita dengan mereka?

1. kita manusia mereka juga manusia,
2. kita punya hati dan perasaan, mereka pun ada
3. kita melakukan silap mereka juga ada kesilapan
4. kita ingin disayangi dan menyayangi, mereka pun nak perkara yang sama macam kita
5. kita punya sejarah hitam, mereka juga punya kisah silam
6. kita sakit, mereka pun sakit juga
7. kita tidak pernah lekang dengan dosa walau sekecil hama, mereka pun sama juga.

Jadi di mana beza kita dengan mereka?  Bezanya cara mereka dan cara kita mengendalikan dendam. Adakah kita sama dengan mereka? Mereka tergolong dalam golongan yang merugikan, kita pula?

Mereka boleh hina, boleh hentam kita apa saja dengan kata-kata mereka, mereka boleh khianat kita jika mereka tak suka pada kita, mereka boleh buat apa saja kepada kita.  Ya, siapa kata hati tak sakit, kita tidak menangis kerana perbuatan mereka, kita tidak kecewa dengan perbuatan mereka. tapi perlukah kita rendahkan diri kita seperti mereka dengan membalas sehingga dendam terbayar?

Perasan atau tidak, perasaan dendam adalah satu kerugian. Apa sebenarnya yang kita dapat?


1. Kepuasan? Puas selepas kita juga dapat dosa dan maruah kita serendah mereka?

2. Kemenangan? Memang menang sekarang, tapi kita kalah di hari perhitungan nanti, kalau cepat pun kita   akan dapat 'cash on delivery' di dunia..

3. Kebebasan? Bebas ke sedangkan hati kita masih dalam kongkongan hasutan syaitan.

4. Hati tenang? Tenang ke hati kita jika kita asyik fikir strategi untuk membalas dan ingin tau kesudahannya? selagi tidak kena atau tidak puas selagi itulah kita akan membalas. Hati semakin hitam dan silap-silap terlibat dengan kes polis. Tenangkan nanti dah masuk kes polis?

5. Kita kata mereka jahat? Tapi apa beza kita dengan mereka. kita pun lakukan perkara yang sama mereka lakukan. Mereka dapat dosa, kita pun dapat dosa. Bukan pahala kan?


Kesimpulannya, kerana dendam hati kita tidak tenang, kerana dendam kita tidak pernah rasa erti kesyukuran, kerana dendam hati kita semakin kotor, kerana dendam juga kita semakin jauh dengan Allah tetapi bersahabat karib dengan syaitan, kerana dendam kita juga akan mendapat balasan di dunia dan akhirat nanti.

Siapa yang rugi? Anda ingin berada dalam kerugian?


 

Dan lagi Kami telah berikan mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata mengenai perkara agama; maka mereka tidak berselisihan (dalam perkara agama itu) melainkan setelah sampai kepada mereka ajaran-ajaran yang memberi mereka mengetahui (apa yang baik dan yang sebaliknya; berlakunya yang demikian) kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka. Sesungguhnya Tuhanmu akan menghukum di antara mereka pada hari kiamat tentang apa yang mereka perselisihkan itu. (Ayat 17 Surah AL Jatsiyah)

No comments:

Post a Comment